Afrim Spahiu

Afrim Spahiu

3341
0
SHARE

AFRIM SPAHIU – Profesor, drejtor fotografie dhe producent arti.

U lind në Dibër të Madhe me 3 maj1951. Jeton në Prishtinë, Kosovë.
Kreu shkollën fillore dhe të mesme në qytetin e lindjes.
Ndoqi dhe përfundoi, në vitin 1975, Akademinë e Teatrit, Filmit dhe Televizionit, të Universitetit të Zagrebit, në ateljenë e Prof. Nikola Tanhofer.
1975-1976- Punoi si xhirues filmi në Radio Televizionin e Prishtinës.
1976-1999- Punoi drejtor fotografie në Kosova Film.
1981-1983 – Punoi bashkëpuntor profesional në Fakultetin e Arteve në Prishtinë, ligjëroi
lëndën e Fotografisë në katedrën e Dizajnit.
1975 -2010- Punoi drejtor fotografie, menaxhues dhe realizues i disa projekteve artistike,
komerciale, fotografi për katalog, kalendar dhe prezentime në media …
2000-2002- Ligjëroi lëndën Fotozhurnalizmi në Fakulltetin e Gazetarisë “Faik Konica”.
2003 – Drejtor ekzekutiv dhe koorganizator i Fotomaratonës I-rë, Prishtinë – Kosovë.
2002-2005 – Themeloi, ligjëroi dhe menaxhoi Institutin e Fotografisë dhe filmit “Gjon Mili”
2005 – Kuroi Ekspozitën Ndërkombëtare të Fotografisë Artistike “Gjon Mili”, edicioni VII,
Galeria Kombëtare e Arteve, Prishtinë.
1981-2015- Ka qenëanëtar dhe kryetar i shumë Jurive profesionale kombëtare dhe
ndërkombëtare në fushën e filmit dhe arteve pamore.
2007 – Fiton titullin Magister of Arts nga Universiteti i Zagrebit.
2007 – Punëtori: Bazat e Fotografisë digjitale(Kompozicioni, ndriçimi në praktikë me kamerë digjitale,prezentimi dhe diskutimi i fotografive të pjesëmarësve,etj.) në U N D P – Prishtinë
2007 -2008-2009 – Instituti i Medias të Kosovës (IMK) – trajnime profesionale në media.
2007 – 2016- Ligjëroisi prof. i angazhuar i lëndës: Fotografia Analoge dhe Dixhitale;
Fotografia Filmike dhe Televizive në Universitetin AAB dhe Universitetin Shtetëror
të Tetovës.
2009 – 2012 – Ligjëroi si prof. i angazhuar për lëndët: Fotografia Analoge dhe Dixhitale dhe
Fotografia Filmike në Fakulltetin e Arteve në Prishtinë.
2012 -2013- 2014-2015- Selektor dhe bashkëkoordinator i katëredicioneve të Festivalit
Ndërkombëtar të Filmit – TIFF ODA.
2013 – Punëtori Fotografisë digjitale -Universiteti i Evropës Juglindore në Tetovë.
2013 -Kuroi Ekspozitën personale Petrit Ukëhajdaraj – fotografi artistike.
2013 -Kuroi Ekspozitën personale Arben Llapashtica – fotografi artistike.
2014 – Punëtori (Workshop) Fotografia digjitale – Universitetin Shtetëror- Tetovë.
2007 – 2015 – Ligjëroi si prof. i angazhuar në SHLP Evolution, Prishtinë .
2015-2019 – Anëtar i Këshillit Drejtues të Galerisë Kombëtare, Prishtinë,Kosovë.
2016 -Kuroi Ekspozitën personale Luka Mjeda nga Zagrebi – fotografi artistike.
2016–2020-Drejtues dhe ligjërues i angazhuarnë katedrën KAMERA(Fotografia Filmike dhe Televizive), në Universitetin Shtetëror të Tetovës.
Drejtor fotografie:
1977 – “117”, Dokumentar me metrazh të shkurtër.
1978 – “Dita e mërgimtarëve”, Dokumentar.
1979 – “Shota”, Dokumentar.
1980 – “Gjyshi”, Dokumentar.
1980 – “Loja e rufaive”,Dokumentar.
1980 – “Ah Xho”, Dokumentar.
1980 – “Gjurmët e bardha”, Film artistik.
1981 – “Me arbëreshët e Italisë”, Dokumentar.
1982 – “Lepuri me pesë këmbë”, Dokumentar.
1983 – “Përroi vërshues”, Film artistik.
1986 – “Proka”, Film artistik.
1996 – “Kolonel bunker”, Film artistik.
2002 – “Lule të kuqe, Lule të zeza”, Film artistik.
2005 – “Trishtimi i zonjës Shnajder”, Film artistik.
2006 – “Anatema”, Film artistik.
2008 – “Banka”, Film i shkurtër artistik.
2008 -2009 “Gomarët e kufirit”, Film artistik.

Aktorët, regjisorët dhe bashkëpunëtorët që kam bashkëpunuar në film dhe teatër gjatë karijerës t’ime :
Abdurahman Shala, Istref Begolli, Melihate Ajeti,Hazir Myftari Reshat Arbana, Kadri Roshi, Bujar Lako , Timo Floko, Rikard Ljarja,Agim Qirjaqi,Faruk Begolli, Masar Kadiu,
Qun Lajçi, Ragip Loxha, Adem Mikullovci,Muharrem Qena, Xhevat Qena, Xhevat Qorraj, Arif Vala,Agush Beqiri, Agim Çafdarbasha, Isa Qosja, Eqrem Basha, Andrijana Videnovic, Hadi Shehu, Shani Pallaska,Voja Miric, Ankica Milenkovic, Rade Markovic, Danica Maksimovic, Avdush Hasani, Besim Sahatçiu,Petrit Imami, Akil Koci,Dimitar Grbevski,Nuredin Loxha, Bislim Muçaj, Mehdi Popaj, Azem Shkreli,Bashkim Shehu, Agron Vula, Kryeziu Ekrem, Ramiz Kelmendi, Drita Krasniqi, Rauf Dhomi,Zlatko Pusic,Milica Stanivuk,Bozo Kramaric, Mentor Kaçi,Lumnije Mikullovci, Xhemil Mustafa-Daci, Shukri Kaçaniku, Nazmi Sadiku, Milorad Jaksic-Fandjo, Hamdi Abazi, Ismail Peshku,Adil Begolli,Rexhep Maslinka,Milazim Salihu,Sherafedin Agai, Gani Bobi,Shkelzen Zhubi,Agim Sopi , Ismail Ymeri,Roman Rogulja, Anna Nehrebecka, Kujtim Çashku, Gulielm Radoja, Petrit Malaj, Fatime Lajci, Sefedin Nuredini, Xhevat Limani, Sidorela Kola, Maurice Nash, Teresa Lipowska, Orestia Kapedani, Sulejman Dibra, Spiro Urumi, Hysen Bashhysa, Vetiola Mani, Aniela Swiderska-Pawlik, Neritan Liçaj, Denis Morina, Albana Ramadani, Kliti Roshi, Fadil Kujovska, Enver Dauti, Skender Joniku, Rachid Bouchareb(Pr.), Jean Bréhat(Pr.), Andrzej Krauze,Kahéna Attia,Shaqir Veseli, Shazie Kapoli, Astrit Tota,Liliana Tesho, Mevlan Shanaj, Natasha Lako, Ingvar Hakanson, Bujar Lako, Vasjan Lami, Yllka Mujo, Enver Petrovci, Elia Zaharia, Kastriot Çaushi, Ivaylo Natzev, Todor G. Todorov,Aleksandar Simeonov, Eno Milkani, Piro Milkani,Radek Sofr, Anna Geislerová, Nik Xhelilaj, Barbora Stepánová, Tomás Töpfer, Kamil Kollarik, Michele Placido, Paolo Buglioni, Arta Dobroshi, Niko Kanxheri, Pavlina Karpeles, Alena Kubalkova, Alena Kubalkova, Monika Kvasnicková, Violeta Manushi, Petra Novotná, Bohumil Starý, Otta Tesar, Bohumil Starý,Tomáš Bělohradský,Jana Tomsova(Pr),Agim Sopi, Lumnie Sopi, Doug Barron, Blerim Gjoci, Blerta Syla, Arta Muçaj, Rikard Ljarja, Kushtrim Sheremeti, Mendi Mengjiqi, Jeton Budima,Jeton Ahmetaj, Shkumbin Istrefi, Florentina Ademi, Hysen Binaku, Luan Daka, Shpetim Kastrati,Ramadan Mala, Bajrush Mjaku, Veton Osmani, Melihate Qena,Shirine Morina,Kumrije Hoxha,Hazir Haziri, Latif Hasolli, Veton Vehapi,Milot Krasniqi,…,
Ekspozita vetjake:
1973 – Pallati i Kulturës, Dibër e Madhe.
1985 – Galeria Kombëtare e Arteve, Prishtinë.
1986 – Photo Gallery, Novi Sad, Vojvodinë.
1986 – Art Gallery Ricard Jakopic, Lubjanë, Slloveni.
1986 – Photo Gallery, Piran, Slloveni.
1987 – Art Gallery Dom Mladih, Sarajevë, Bosnje Hercegovinë.
1993 – Caffe Art Gallery, Pejë.
1994 – Caffe Gallery Cairos, Prishtinë.
2006 – Galeria e Arteve e Kosovës, Prishtinë.
2013 – Galeria e Arteve e Kosovës, Prishtinë.
2014 – Galeria e Ministrisë së Kulturës “Qafa”, Prishtinë.
Ekspozita në grup:
1975 -1990 Pjesëmarrës në të gjithë ekspozitat kolektive të Shoqatës së Artistëve Aplikativë
të Kosovës, dhe në shumë shtete të Evropës.
2000 – Ekspozita Ndërkombëtare e Fotografisë Artistike “Marubi 2000”, Galeria Kombëtare e
Arteve, Tiranë.
2005,6,7 – Kurator dhe pjesëmarës në Ekspozitën Ndërkombëtare të Fotografisë Artistike “Gjon Mili” Prishtinë.

2008, 9, – Ekspozita Ndërkombëtare e Fotografisë Artistike “Focus” Fier.
2014,5, 6 – Ekspozita Ndërkombëtare e Fotografisë Artistike “Prifest” Preshevë.
2007 – Paneli publik i forumit të IV;Bukuria kosovare në perspektivën e artistit – ` Universiteti i Prishtinës“Hasan Prishtina”.

2008 – Koloni Ndërkombëtare Artistike e Arteve Pamore “Gostivari 2008”.

2013 – Koloni Ndërkombëtare e Fotografisë Artistike. Famagusta,Qipro Veriore.

2014 – Koloni Ndërkombëtare Artistike,Art of the World 2014 , Sahl Hasheesh -Egypt.

2016 – APOLO ‘ 16″ Koloni Ndërkombëtare e Fotografisë Artistike. Fier.
Monografi:
1982 – “Kosova”, Edicioni i Rilindjes.
1983 – “Biblioteka Kombëtare”, Biblioteka Kombëtare dhe Universitare e Kosovës.
1986 – “Hani i Elezit”, Fabrika e cementit SHARR.
2001 – “Arti bashkëkohor i Kosovës”, Galeria Kombëtare e Kosovës.
2007 – “Agim Çavdarbasha”, Akademia e Shkencave dhe Arteve e Kosovës.
2011 – “Kosova”, Akademia e Shkencave dhe Arteve e Kosovës.

Botime të veçanta:
1975- 2016Fotografi për Katalogë, Kalendarë, Prospekte, Revista të ilustruara profesionale, Display marketingu, Cover pages per botime speciale,etj
1991 – Colloquial ALBANIEN – Isa Zymberi -London
1991 – KRASNOGRUDA Special issue, Sejni- Stokholm
2007 – Kosovo a Universal Case or Sui Generis – Dr. Islam Lauka – Tirana
2016 – Albanian Heroic Verse…..Robert Elsie and Janice Mathie –Heck, London

Çmimet e fituara:
1969 – Çmimi për fotografinë më të mirë nga ekrani Tv – emisoni Maksimetar TVB.
1977- Çmimi për fotografinë më të mirë nga SHAAK(Shoqata e Artistëve Aplikativë
të Kosovës).
1977 – Çmimi GRAND PRIX për filmin “117”në Festivalin XXIV jugosllav të Filmit
Dokumentar dhe të Metrazhit të Shkurtër, Beograd.
1980–Çmimi “Milton Manaki”, Festivali XXVII jugosllav i Filmit Dokumentar dhe i
Metrazhit të Shkurtër, Beograd.
1980 -2017 – Fituesi më shumë se 30 mirënjohjeve, diplomaetj.
1982 – Çmimi për fotografinë në filmin “117”, në Festivalin Milton Namaki, Manastir.
1984–Çmimi për fotografinë më të mirë nga SHAAK(Shoqata e Artistëve Aplikativë
të Kosovës).
1986 – Plaketa dhe mirënjohje e posaçme për kontributin në afirmimin e artit skenik të Teatrit Popullor Krahinor , Prishtinë.
1986 – Çmimi GRAND PRIX për filmin Proka në Festivalin e të rinjve në Cannes- Francë.
1996- Filmi “Kolonel Bunker” konkuron për çmimin Oscar, mirëpritet …
2000 – Çmimi I-rë për fotografinë e filmit artistik “Kolonel Bunker”, në Festivalin e XI të
Filmit Shqiptar, Tiranë.
2006 – Çmimi I-rë për fotografinë më të mirë për filmin artistik “Lule të kuqe, lule të zeza”,
në Festivalin XII të Filmit Shqiptar, Tiranë.
2012 – Çmimi për fotografi në ekspozitën mbarëkombëtare “Salloni i Nëntorit” Gostivar.

www.afrimspahiu.com – afrimspahiu@hotmail.com – + 377 (0) 44 120 620

LEAVE A REPLY