Avni Behluli

Avni Behluli

4202
0
SHARE

Avni (Xh)Behluli u lind më 17.10.1960 ne Breznicë K.Bujanoc Serbia. Më 1986 mbaroi studimet pran akademisë së arteve në Prishtinë, në drejtimin e skulpturës, në klasën e prof.Agim Qavderbasha. Më 1987 bëhet anëtar i shoqatës së artistëve figurative të Kosovës. Më 1998 magjistron në klasën e të njejtit profesor.M 1998 bashkë me N.Berisha themelojn shkollen e mesme jo publike. 2008 zgjidhet kryetar i shoqatës së artistëve figurative të Gjilanit. Është njëri ndër themeluesit e shkollës së mesmetë lartë publike te artit pamor,, Adem Kastrati,, në Gjilan.
2011 emrohet kordinator i shkollës së mesme të lartë ,,Artit Pamor,,-Gjilan. 2012 zgjidhet drejtor i parë i kësaj shkolle. Veprat e tija gjenden nëpër galeri dhe kolekcionar te botës. Më 1996,1998,2001,2003,2008,2009,2015,2016 drejtoria për kulturë në Gjilan e shpall ,,Krijues të vitit”
2009,, Qmimi i nëntorit”Maqedoni sh.a.f, Draudakum, 2003 Salloni i nentorit Prishtinë. 1994 Prishtinë Qmimi,,Shpërngulja plagë shekullore e popullit shqiptar”, 1987 Prishtinë, qmimi ,,Salloni i të rinjëve”. Ka marr pjesë në kolony- simposiume: Egjipt, Turqi, Qipro, Shqipëri, Maqedoni, Kosovë, 2000 Prishtinë monografi,, Arti bashkëkohor i Kosovës”,2003 Bibliografi dr. Baftjar Kryeziu. Film-Tv Rtk artet figurative,,skulptori Avni Behluli” autor Mustafë F. 2000, 2002 Tv-Men- Gjilan,portret krijuesish autor Ukshin Zajmi.
Veprat e tija tani gjenden nëpër muze,galeri dhe koleksionar te shumtë: Kosovë, Shqipëri, Split,Zvicer,Gjermani,Austri,Kanada,Itali, Sh.b.a, Maqedoni,Egjipt,Sllovaki,Sudan, Kore , marok, Indi, Dagistan, Turqi,Qipro etj..
, jeton dhe vepron ne Gjilan.
– Më 01.09.1986 kam filluar të punoj me dita,r per herë të parë ne sh.f,, Avdulla K” në Koretin,pastaj ne, Dobërqan, Musa Z, Livoq, sh,m teknike ,,Mehmet I “, SH.M ,,Arbëria” , DR Asllan Elezi, në gjimnaz – Zhegër, Thimi M. Tani punon në shkollen e artit,,Adem Kastrati,, në Gjilan

QMIME-VLERSIME
2016- Gjilan, Drejtoria për kultuë e shpall,, Krijues të vitit,,
2015- Gjilan,Drejtoria për kulturë e shpall ,,Krijues të vitit,,
2015 – Malisheve, Qmimi I Nentorit
2009 – Gjilan , Shpallet ,,Krijues i vitit” nga Drejtoria për Kulturë
2009 – Maqedoni ,,Qmimi i Nëntorit” nga Sh.A..F,, Draudakum”
2007 – Gjilan ,,Qmimi blerës i Galerisë
2003 – Gjilan Shpallet ,,Krijues i Vitit” nga Drejtoria për Kulturë
– Prishtinë cmimi ,, Salloni XXXI i Nëntorit “
– Gjilan cmimi ,,Flaka e Janarit”
2001 – Gjilan Shpallet ,, Krijues i Vitit” nga Drejtoria për Kulturë
1998 – Gjilan Shpallet ,,Krijues i Vitit” nga Këshilli Komunal për Kulturë
1996 – Gjilan Shpallet ,, Krijues i Vitit “ nga Këshilli Komunal për Kulturë
1995 – Gjilan cmimi ,, Flaka e Janarit “
1994 – Prishtinë cmimi për skulpturë ( Shpërngulja plagë shekullore e popullit shqiptar)
1987 – Prishtinë cmimi për skulpturë ( Salloni i të rinjëve )
1986 – Prishtinë cmimi për skulpturë ,,student i dalluar ( Diploma 86 ),,

MONOGRAFI

2003 – Bibliografi e magjistrave dhe doktorëve të shkencave dhe arteve të Anamoravës,
Autor ,,Dr.Bahtijar Kryeziu,
2000 – Arti Bashkekohor i Kosovës,

FILM,TV.

2004-RTK Kosovës, artet figurative ,,Skulptori-Avni Behluli,,autor –Mustafa Ferizi.
2002-Tv –men,Gjilan ,, Skulptura prej ides deri te derdhja në gips,, autor- Ukshin Zajmi.
2000- TV –MEN-Gjilan , Dokumentar-Portret krijuesish, Avni Behluli –skulptor
,,Edhe guri dhe druri flasin,, autor,Ukshin Zajmi.

EKSPOZITAT PERSONALE
2016- boton librin ,,Breznica në rrjedhë kohe,,
2014 – Maqedoni, Tetove Galeia e Arteve
– Maqedoni, Gostivar Galeria Kult
2013 – Kosove, Prishtinë – Kukaj ,,Etno Fest”
2011 – Shqiperi , Berat galeria ,,Eduard Lear “
2010 – Kosovë , Gjilan Galeria e Arteve”
2003 – Shqipëri , Tiranë ,,Galeria Kombëtare e Arteve”
2002 – Kosovë, Skenderaj , Shtëpia e Kulturës”
– Kamenicë, Shtëpia e Kulturës”
– Ferizaj , Biblioteka e Qytetit”
– Kaqanik , Shtëpia e Kulturës”
2001 – Kosovë , Prishtinë ,, Galeria e Ministisë “
2000 – Austri , Vienë ,,Qendra për Kulturë “
1999 – Kosovë , Gjilan ,,Qendra për kulturë OSCE “
1998 – Kosovë , Prishtinë Akademia e Arteve
1996 – Kosovë , Gjilan ,,Restorant Galeria Apollonia”
– Prizren , Kafe Galeria Rada”
– Pejë , Kafe Galeria Evergrin”
1995 – Kosovë , Prishtinë ,,Kafe Galeria Koha’
1990 – Kroaci , Split ,,Galeria Shtambuk”
1998 – Kosovë , Gjilan ,,Foajeu i Teatrit”

Simposiume – Kolony

2016 – Turqi- Internacional Art Festival – Kusadasi
2015 – Turqi – Internacional Art Festival – Kusadasi
2014 – Egjipt – Kairo International Artists Residency
– Turqi – Stamboll International Art Simposium
– Qipro – Nikozi, International Art Simposium
– Albania – Fier , Art Kolony
– Kosove – Kukaj Prishtine , Etno Fest Kolony
2012,11,10,09,08 Shqiperi – Velipoje
2010 – Maqedoni – Gostivar,
– Kosove – Rugove,
– Gjilan- Planet
2009 – Kosova -Gjilan ,, Kolony Planet”

Ekspozitat kolektive

2016 – Turqi, Internacional Art Festival – Kusadasi
2016 – Gjilan ,,Salloni I Gjilanit,,
2016 – Gjilan,,Flaka e Janarit
2015 – Berat, galeria Edëard Lear
2015 – Turqi, Internacional Art Festival -Kusadasi
2015 – Malisheve Ekspozita e Nentorit
2015 – Gjilan, Salloni I Gjilanit 7
2015 – Kore Gunsan Galery, 70 vjetori I qlirimit te Kores
2015 – Kore Art museum Gunsan
2015 – Gjilan ,, Flaka e Janarit ,, Galeria e Arteve
2014 – Gjilan ,,Flaka e Janarit “ Galeria e Artev
– Egjipt – Cairo ,, R.Galeria Guri”
– Egjipt – Cairo The Tipsy Ibrik Caji,
– Kosove –Kukaj Prishtine,
– Turqi – Stamboll Kemal Ataturk Galery
– Qipro – Nikozi, Galeria e Arteve
– Albania – Fier , Galeri e Arteve
– –//– – Shkodër, Galeria e Arteve
2013 – Gjilan ,,Flaka e Janarit” Galeria e Arteve
– Louxembourg, Bruxel
2012- Gjilan ekspozita ,,Flaka e Janarit,,
-Velipojë ,, Kolonia Artistike ,,
– Gjilan ,,Salloni i Gjilanit” Galeria e Arteve
– Gjilan ,,Salloni i Gjilanit 100 Vjet Pavarësi”
2011- Gjilan (ekspozita Flaka e Janarit)
– Shkoder , ekspozita ,,Kolonia Artistike,,
– Gjilan ,,Salloni i Gjilanit: Galeria e Arteve
– Berat, Galeria ,,Eduard Lear”
2010 – Gjilan (“Flaka janarit”)
– Prishtine (ekspozita “Ndihme per Shkodren”)
– Prishtine (ekspozite –ambasada belge)
– Gjilan (organizon kolonine artistike “Planet 2010”)
– Shqiperi-Velipoje (kolonia artistike).
–Gjilan,,Slloni i Gjilanit: Galeria e Arteve
– Peje (kolonia artistike)
– Prishtine (ekspozita “Nena Tereze”)
– Berat (Ekspozita e dhjetorit,Galeria e arteve ,,Edëard Lear)
2009 – Gjilan(organizon ekspoziten “Post Mortum” te Agim Ramadani-t)
– Peje (organizon ekspoziten e SH.A.F. te Gjilanit ne galerine e arteve-Peje)
– Gjilan (themelon, ekspoziten “Salloni i Gjilanit I”)
– Bruksel, Muzeu i Qytetit “Skarbeg”
– Maqedoni- Gostivar (ekspozita e nentorit)
– Prishtine (Salloni i Nentorit)
– Gjilan (organizon kolonia artistike “Planet 2009”)
2008 – Gjilan (flaka e janarit) Galeria e Arteve
2008 – Gjilan (organizon ekspoziten per ditene e pavaresise se R.Kosoves)
2008 – Gjilan (bashke me N.Berisha organizojne ekspoziten e shkolles private te arteve)
2008 – Shqiperi- Velipoje (Kolonia artistike)
2007- Gjilan (organizon ekspoziten “Femra krijuese”)
– Gjilan (flaka e janarit) Galeria e Arteve
– Gjilan (selia e deges se L.D.K)
– Prishtine (Rruget e lirise)
2006- Gjilan (organizon ekspoziten e Lumbardh Behluli)
– Prishtine (bienali i vizatimit)- galleria e arteve
– Gjilan (organizon ekspoziten “Femra krijuese”)
– Prishtine (salloni i nentorit)- galleria e arteve
– Gjilan (flaka e janarit)
– Prishtine (Ditet e Prishtines)- muzeu i Kosoves
2005- Gjilan (organizon ekspoziten “Femra krijuese”)
– Gjilan (Flaka e janarit)
– Gjlan (selia e deges se P.D.K)
– Prishtine (salloni i nentorit)
2004 –Gjilan (organizon ekspoziten “Femra krijuese”)
– Gjilan (orgnizon ekspoziten per diten e qlirimit)
– Gjilan (Flaka e janarit)
– Prishtinë (Bienali i vizatimit)-Galeria e arteve
– Prishtinë (Ditet e Prishtines)
– Gjilan (Dita e Qlirimit)
-Viti-Binqe (Ditet e Nenes Tereze)
– Prishtine (Salloni i nentorit)
2003- Gjilan (Flaka e Janarit)
– Prishtine (Ditet e Prishtines)
– Prishtine (Salloni i XXVIII)Muzeu I Kosoves
– Gjilan ( iniciator per themelimin e ekspozites “ Femra krijuese”)
– Gjilan (bashke me N.Berisha hapin ekspoziten e shkolles se parë private te arteve
2002- Gjilan (Flaka e Janarit)
– Prishtine (Ekspozita e SH.A.F te Gjilanit) Galeria e arteve
– Prishtine (Portreti)Galeria e arteve
– Prishtine (90 vjetori i Pavarsis)
– Luksemburg (60 artiste shqiptar)
2001- Prishtine (Ditet e Prishtines)Pallati i rinise
– Gjilan (Flaka e Janarit)
2000- Prishtine (Simboli i paqes)-Galeria e arteve
– Gjilan (Flaka e janarit)
– France (Vernon-Center Philippe Auguste)
– Prishtine (Bienali i Vizatimit)-Galeria e arteve
– Prishtine (Ditet e Prishtines)Pallati i rinise
– Prishtine (Salloni i nentorit XXVII)
1999- Prishtine (Salloni i XXVI)-Galeria e arteve
– Prishtine (Golgota Kosovare)-Galeria e arteve
– Gjilan (Flaka e Janarit)
1998- Prishtine (Nenea Terez ne veprat e artisteve figurative)-Kisha katolike
-Gjilan (Flaka e janarit)
– Prishtine (Salloni I XXV)-Hani i dy roberteve)
1997- Prishtin (Salloni I XXIV)-Kafe galerai koha
-Gjilan (Flaka e janarit)
-Gjermani (Shtutgard)-Java e kultures Kosovare
1996- Prishtin (Salloni I XXIII)-Hani i dy roberteve
– Zvicer –Martini,
1986 – Prishtine-Beograd-Sarajeve (Ekspozita e perbashket e studenteve)
1995,96- Gjilan (Ekspozita Flaka e Janarit)
1994 – Prishtinë (Shperngulja Plagë Shekullore e Popullit Shqiptar)-Instituti Albanologjik
1992,93,94- Gjilan (Ekspozita Flaka e Janarit)
1990 – Prishtine (Salloni I XVII pranveror) Galeria e arteve
1988- Prishtinë (Ekspozita kunder dhunes) -Foajeu i Teatrit
1987- Prishtinë (Salloni vjeshtor), Galeria e Arteve
1986- Prishtine-Beograd-Sarajeve (Ekspozita e perbashket e studenteve)
1985 – Prishtine-Beograd-Sarajeve (Ekspozita e perbashket e studenteve)
– Prishtine (Salloni i te rinj

– E- mail: avni_skulptor@hotmail.com
Mob : 044-321-124 , 0280-321-124Adresa: Rruga :7 Shtatori nr.30
60000 Gjilan Kosove

Puna dhe materjalet që i përdori:

Fill pas mbarimit të Akademisë më 1986, kam filluar intensivisht me u marr me krijimtari artistike.
– Kam filluar te merrem me trajtimin e figurës së njerit, pastaj kafshëe, shpezëve dhe motive tjera te kombunuara, ndër këto motive dhe tema më së shumti e trajtojë figurën e njeriut gjithnjë në lëvizje dhe me psikologji të caktuar apo ngjarjet që më kanë preokupuar mua psh. ,, Mbretërit Dardan, Nëna mbron fëmijët, trungu familjar, dhe personazhe të tjera. Këto vepra janë të realizuara ne ; letër, dru guri dhe metal.
– – nga bota e kafshëve më së shumti e shtjellojë: Kalin, qenin, po edhe gjelat, shqiponjen, fluturen etj.keto vepra jane të realizuara në materjale të ndryshme sin ë: guri, dru dhetekniken e tushit ne letër.
– Stili ( mënyra) e punës që bëjë unë i takon stilit : surrealist ( ekspresionist), modern dhe conceptual.
– Materjalin, drurin nje kohë të gjatë e kam përdorur nga vendlindja, tani furnizohem me gur dhe dru po ashtu nga rrethina ku jetoj.
– Edhe pse qe disa vite e kam bërë atelen për punë , tani problem imi është e ku ti lë gjithë atë punë që po e krijojë për qdo ditë, sepse e gjithë shtëpija më është mbushur dhe oborri po ashtu po edhe nëpër miq të mij i kam shpërnda.
– Ngjarje të rëndësishme janë të gjitha kur e prezentoj punën time, por ato ndërkombëtare e kanë një peshë më të madhe ku puna ime po pelqehet shume mire nga të pranishmit artist, kurse te ne përkundra perbuzemi, injorohemi.

– PARADOKS , për 14 vjet rreshtë aplikojë që të ekspozojë në Galrin e Arteve të Kosovës e nuk më mundësohet sepse unë nuk imponohem dhe nuk ha e pije me ata që e bëjnë programin e eksozitave, por nga drejtori i kaluar i Galerisë në fjalë e kam pas të ndarë terminin për të ekspozuar më 2011 por drejtori që vie pas tijë na fshin nga kalendari për të ekspozuar.
– Ngjarje të veqant, po ë gjitha kanë specifikat e tyre,por ato ndërkombëtare kanë një peshë më të madhe pasi që po vlerësohen pa brryla.
– Për shkak kushteve materjale shumë ftesa nuk po mundem me iu pergjigj, pasi që i kam dy femijët student në master , mjëri privat e tjetri ne publik.
– Tani ftesa per ne Kore, nuk munda të udhëtoja por vetëm me tri punime do të prezentohem në mesin e 50 artistëve botëror.

SHARE
Previous articleFazıl Say
Next articleAlfredo Fressia- Uruguay

LEAVE A REPLY