Një udhëtim i vogël me aventura

Një udhëtim i vogël me aventura

2623
0
SHARE

Teksti: Shizuka Yamada 2020/04/09

perkthyer nga Pren Domgjoni

Një udhëtim në 4 shtete të Ballkanit- takimi me arkitekturën me shije në kryeqytetin e Kosovës

Pas një periudhe të gjatë të vështirë, Ballkani po tërheq vëmendjen e udhëtarëve. Shkrimtari i udhëtimit Shizuka Yamada do të prezantojë një udhëtim në katër shtetet e Ballkanit në vjeshtën e vitit 2019. Herën e fundit, nga Bosnja dhe Hercegovina në Serbi. Këtë herë do të hyjë në Kosovë, vendi i tretë.

(Fotografia më lartë është Prishtina, kryeqyteti i Kosovës)

Do të doja të bëja disa aventura, një udhëtim të vogël. Seriali “Një udhëtim i vogël me aventurë vetëm” që prezanton destinacionet dhe stilet e udhëtimit që mund të jenë një aluzion për udhëtarët e tillë. Z. Shizuka Yamada, i cili gjithashtu operon një ryokan (hotel i stilit japonez)  në Kioto dhe gjithashtu punon si një shkrimtar udhëtimesh, do të prezantojë disa udhëtime interesante, të cilat mund të arrihen lehtësisht nga transporti me aeroplan ose autobus.

Nga Serbia në Kosovë

Unë isha pak nervoz dhe mbaja pasaportën time u nisa me një autobus të drejtpërdrejtë nga Beogradi, Serbia në Prishtinë, kryeqyteti i Kosovës.

Siç e përmenda në “Turneun e katër Ballkanit” më parë, Serbia nuk njeh që Kosoven  e pavarur, kështu që nuk është e mundur të hysh në Serbi direkt nga Kosova përmes tokës. Por ju mund të hyni në Kosovë nga Serbia.

Në rrethana të tilla, nëse mendoni se kufiri do të jetë një atmosferë e mprehtë …, nga ana serbe, nëpunësi në makinë thjesht mbledh dokumentet e identifikimit dhe i kontrollon. Kur shikova pasaportën time japoneze dhe pashë fytyrën time si “Oh?”, Ky ishte fundi. Në anën e Kosovës, pasagjerët qëndruan në makinë dhe kaluan shpejt. Një dritare e zyrës së administratës kufitare u pa nga dritarja e autobusit. Një ndërtesë e ngjashme me kasollen shkruante “Operacioni i BE” me flamurin e BE-së.

Peizazhi papritmas ndryshoi ndërsa ndërtesat e prishura dhe toka e lënë pas dore nëpër Serbi kur kaluam në Kosovë. Një lëvizje që dyfishohet sikuse një dyqan i produkteve bujqësore, një pyll, një lumë, një fermë dhe nganjëherë një stacion rrugor. Muzika e gëzuar filloi të rrjedhë në autobus.

Unë isha pak nervoz, dhe ishte ndryshe.

Udhëtimi për në Kosovë, duke hyrë në këtë mënyrë, ishte plot argëtim i papritur.

Kalimi kufitar ishte 14 tetori. Gjethet e verdha gjatë rrugës ishin të bukura

Makinë me shumë kunguj, në Kosovë.

Në rrugën për në Prishtinë është struktura e një shqiponje me dy koka

Prishtina është e bukur për t’u vizituar

Në natën e parë të Kosovës, qëndrova në Prishtinë, kryeqytet. Qyteti është plot me njerëz deri në orët e vona të natës dhe ka një atmosferë të ndritshme me kafene në natyrë dhe bare që rreshtojnë rrugët. Natën e mbërritjes time, unë po shëtisja nëpër qytet dhe papritmas u shfaq një statujë e madhe, e Bill Klinton. Një statujë e ngritur në 1999 për nder të bombardimeve të NATO-s në Beograd, në rrugën e emëruar Bill Klinton dhe fotoja duke qeshur.

Statuja e Bill Klintonit që noton në errësirë, të del papritur

Dyqan ëmbëlsirash të lezetshme. Shet xhelato, keksa, karamele etj. Dhe është plot vajza

Darka në ditën e mbërritjes është një rizoto me ftuta deti dhe një sallatë plot me djathë dhe ullinj. Vetem 13 euro me ëmbëlsirë, lirë

Ka pajisje të tilla lojërash në këndin e rrugës. Të rinjtë që janë të fiksuar me një lojë pak nostalgjike që garojnë për rezultatin e fuqisë së shënimit

Të nesërmen, shëtitje nëpër Prishtinë në mot me diell. Nga këtu e tutje, do t’ju tregoj disa foto.

Një treg i vogël fermerësh i hapur në qendër të qytetit

Turshitë janë prezente kudo në Ballkan, perimet janë të shijshme

Popullaritet që gezon, në mesin e udhëtarëve është arkitektura e çuditshme moderne dhe monumentet të shpërndara në të gjithë Prishtinën. Kjo është ndërtuar në epokën socialiste dhe është interesante sepse del papritur pavarësisht nga peizazhi i Evropës Lindore

Prishtina e parë nga Katedralja Nënë Tereza. Në të djathtë të ulët, ndërtesa me shumë flluska është Biblioteka Kombëtare. Ndërtesa e kuqeafër  me të është një kishë ortodokse serbe

Ndërtesë e çuditshme e çatisë së zezë në një qendër sportive

Një katedrale e ngritur për nder të Nënë Terezës, një shqiptare që shpesh gjendet në Kosovë. Ndjeva se brendësia ishte e ndritshme dhe e freskët, pa dekorim të tepërt dhe përputhej me atmosferën e Nënë Terezës, të cilën e njihja në shtyp.

Xham i ngjyrosur, Katedralja Nënë Tereza

Nga rruga, herën tjetër do të marr përsëri autobusin nga Prishtina dhe do të nisem për në qytetin mjaft të lashtë të Prizrenit.

https://www.asahi.com/and_travel/20200409/235862/?fbclid=IwAR3vD7U9SgFWqftXkXfgF0I4RpHH5YDbA61pt9amHdDF9B3-k4uxSyH3I-U

LEAVE A REPLY